Urartu Mirası Şamran Kanalı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz yıl Van il sınırları içinde yer alan 2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı'nın, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne girmeyi başardığını duyurdu.

Bu tarihi başarı, Türkiye'nin sulama yapıları alanındaki prestijini bir adım daha ileriye taşıdı. Bakan Yumaklı, Türkiye'nin kültürel ve tarımsal mirasının uluslararası alanda daha fazla takdir görmesini sağlamak amacıyla bu tür çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Şamran Kanalı, geçmişte Orta Asya ve Anadolu’daki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen en eski sulama yapılarından biridir. ünümüzde halen aktif olarak kullanılan bu kanal, tarihi ve işlevsel değeriyle hem bölge ekonomisine hem de ulusal su yönetimine katkı sağlıyor. u tür eserlerin uluslararası listelerde yer alması, Türkiye'nin tarihi sulama altyapısına olan ilgi ve korunması gerektiği mesajını da güçlü bir şekilde veriyor.

ŞAMRAN KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir.

Kanal’ın çevresinde Kral Menua (MÖ 810 – 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında. Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri.

Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir.

Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer” demektedir. Van’ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığının başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır. Bu kanalın en az %70’ı Edremit’in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamran (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen “Edremit Van’a bakar / içinden Şamran akar” dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Görüntüler: Hüner Özgür

Editör: Nihat Işık