Ünlü Sanatçı Adler’in Ters Lale Sergisi Van Kültür Yolun Festivalinde

16 şehirde toplamda 8 ay sürecek; sanatı, kültürü ve tarihi tek bir noktada birleştirmeyi başaran Türkiye’nin en büyük festivalinin Vanlılarla buluşmasına sayılı günler kaldı.

Festivalin yapılacağı şehirlerden biri de Van ilimiz.

Konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinlik Van'daki sanatseerleri bekliyor olacak.

Van Kültür Yolu Festivali Hangi Sanatçılar Sahne Alacak 1

29 Haziran - 07 Temmuz 2024 ARASINDA VAN'da

Türkiye’nin en büyük festivali olan Kültür Yolu Festivali’nin Van edisyonunda eserleri sergilenecek isimler arasında Sultan Adler de yer alacak.

'Lale Kız' çalışması ile oldukça ses getirmesi beklenen Adler, Anadolu kadınını farklı bir perspektiften çağdaş bir yorumla yeniden imgeleştiren eserleriyle biliniyor.

Van Kültür Yolu Festivali Sergi Adler

SULTAN ADLER HAKKINDA…

Almanya, Bremen doğumlu Sultan Adler, lisans eğitimini Bremen güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra 2015 yılında Berlin Weißensee Sanat Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesini aldı. Almanya, Avusturya ve Türkiye başta olmak üzere birçok sayıda fuar, karma ve kişisel sergide eserleriyle yer alan sanatçının birçok özel koleksiyonda eserleri yer almakta.

Türk kültür ve tarihinden ögeleri üretimlerinde kullanmasıyla öne çıkan Adler, çalışmalarına Almanya ve İstanbul’da devam etmekte.

D&G Art Project bünyesinde yer alan sanatçı Sultan Adler ’in her bir çizgisinde ters lale fidanı gizli olan eserleri, bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde yer alıyor.

Sultna Adler Lale Kiz Heykelleri Kultur Yolu Festivalinde 1

DOĞANIN GÜZELLİĞİNİ VE GİZEMİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren sanatçının “Mavi Seri” kapsamında ele aldığı eserlerinde, üstten bakılan ters lalelerin dairesel çizgilerle kompoze edilmiş tasvirleri, soyut bir yorumla doğanın güzelliğini ve gizemini gözler önüne seriyor.

Her bir çizgide filizlenen ters lale fidanları, mavi serinin özelliğini ve derinliğini oluşturuyor. Soyut bir dil kullanmasına rağmen sanatçı, doğadaki gözlemlerini çizgilerle harmanlayarak eserlerine hareket öğesini kazandırmayı başarıyor.

Uzun uzun bakıldığında bu çizgiler, adeta rüzgârdan sallanarak dans eden çiçek açmak üzere olan lalelerin bir gösterisine dönüşüyor. Sultan Adler, kültürümüzün bir hazinesi olarak kabul edilen ve koruma altına alınmış bir tür olarak özel bir öneme sahip ters laleler aracılığıyla görsel bir zenginlik sunmanın ötesinde, bu çiçeklerin barındırdığı gizli anlamları da ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

ZARİF BİR KADIN SİLÜETİNİ YANSITIYOR

Sanatçı, dairesel tuvallerinde doğanın özünü yakalıyor ve her bir “Mavi Seri” eseri, ters lalelerin soyut bir yorumu olarak karşımıza çıkıyor.

Ters lalelerin soyut dansı, izleyiciyi doğanın ritmine ve gizemine davet ediyor. Serinin bir devamı niteliğindeki ters lale heykelleri, anadolunun bir temsiliyken biçimsel olarak ise zarif bir kadın silüetini yansıtıyor. Sanatçının heykellerindeki kadın figürünün yüzü ve saçları, ters lale yapraklarıyla temsile kavuşuyor.

Sultna Adler Lale Kiz Heykelleri Kultur Yolu Festivalinde 3

Anadolu kadınını farklı bir perspektiften cağdaş bir yorumla yeniden imgeleştiren Sultan Adler’in “Lale Kız” heykelleri, Kültür Yolu Festivali kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde, sonra da yurt dışında sanatseverlerle buluşacak.

Editör: Nihat Işık